R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

A forum on data recovery using the professional data recovery software R-STUDIO.
martin

R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

Post by martin » Fri Jul 30, 2010 3:34 am

I have a 250GB SimpleTech NAS drive that had 3 shares. The drive stopped working recently, though I never heard any clicking or abnormal sounds. The NAS software works, but it can't connect to the HD (it's "broken" in SimpleTech's language). I pulled it out of the box and it's a WD Caviar SE (WD2500JB) drive. I hooked it up to my computer with an IDE/SATA-USB cable. Windows 7 Computer Management finds it and wants to initialize the disk (I didn't). R-Studio 5 finds the disk, but it can't provide any information about it (see link for screenshot below)--the size is "-1 bytes," it has no "Name," etc. Some other partition program said the disk was formatted FAT12.

R-Studio doesn't let me scan, create an image, etc. (they're grayed out). My thoughts are that the disk is damaged to the point of needing professional help. What about "initializing" the disk in Win7 or just recreating the MBR, making a new partition, and then running undelete software (as I don't think the data is worth hundreds of dollars to send it to a pro)? What do you think?

Screenshot:
Image
(http://www.freeimagehosting.net/image.p ... a53cc8.jpg)

Thanks for any help,
-martin

Alt
Site Moderator
Posts: 2271
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:13 pm
Contact:

Re: R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

Post by Alt » Sat Jul 31, 2010 5:12 am

Am I understand that there was a kind of RAID where the drive was a component?
If yes, you should take all drives and create a virtual RAID out of the three drives.
If not, well, the drive might be damaged to the level it needs a professional help.
I don't think initializing will help, though it may really damage the data further.

martin

Re: R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

Post by martin » Tue Aug 03, 2010 1:53 pm

There was only one HD in the NAS enclosure, so no RAID (nor in software, if that's possible). If anyone has other suggestions, I'm open to try them; if not... I'll see how expensive a professional service is, or just throw it out....
Thanks,
-Martin

Alt
Site Moderator
Posts: 2271
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:13 pm
Contact:

Re: R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

Post by Alt » Thu Aug 05, 2010 9:49 am

We need some information about your computer to find out what is wrong with your drive.
Go to Tools -> Save system info and save it to a file. Then send it to me raptorbck (at) gmail (dot) com.
This is not actual data, just information about the hardware.

Alt
Site Moderator
Posts: 2271
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:13 pm
Contact:

Re: R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

Post by Alt » Sat Aug 07, 2010 6:53 am

I've received the info and passed it to our developers.

Guest

Re: R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

Post by Guest » Wed Jul 20, 2011 9:47 pm

Did you ever find out what the issue was and how to fix it? I am having the same issue with a laptop drive.

Alt
Site Moderator
Posts: 2271
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:13 pm
Contact:

Re: R-Studio finds HD but no info; can't scan/image drive

Post by Alt » Thu Jul 21, 2011 4:18 am

Most likely, this is a hardware problem with your disk. You need to go to a data recovery professional to solve the problem.

Post Reply